Üzüm üçün menyu: üzümün bizi bəsləməsi üçün nəyi və necə bəsləmək lazımdır

Alimlər torpaq seçimində üzümün iddiasız olduğunu, duz bataqlıqları və bataqlıqlar xaricində hər hansı birinin ona uyğun olduğunu tapdılar. Öz böyüməsi üçün xüsusilə münbit torpağa ehtiyac duymur, həm daşlı, həm də qumlu torpaqda özünü çox yaxşı hiss edir. Ancaq yüksək məhsul verən bir üzüm yetişdirmək istəyiriksə, onu bütün bitki mövsümündə bəsləməliyik.

Üzüm üçün menyu

Üzümlər, üzüm ailəsinin oduncaqlı çoxillik lianasıdır. Üzüm tumurcuqları - üzümlər - bir neçə metr uzunluğa çata bilər. Mükəmməl alpinistlər: dayanıqlı antenaları ilə budaqları, arakəsmələri, kənarlarını tutaraq asanlıqla ağac taclarına, arbor damlarına, tağlara və digər binalara dırmaşırlar. Meyvələr - xoş şirniyyat və turş dadlı şirəli giləmeyvələr - iştahaaçan dəstədə toplanır.

Üzümlərin yaranma tarixi keçmişdə çox min illərdir kök salır və təbiətin bu ecazkar yaradılışını ilk dəfə kimin və nə zaman kəşf etdiyi vacib deyil, bunun bizə dəfələrlə ecazkar şəkildə vurulması vacibdir. seçim və dadın əzəməti ilə çeşidlər və sevindirir.

Günəşin və qayğıkeş əllərin bəslədiyi üzüm dəstələri böyük zövqlə sevindirir

Dünyada çiçək açan üzüm bağının qoxusunu hiss etməkdən daha böyük zövq yoxdur ...

Üzümün üst paltarları uşaq bezlərindən başlayır. Əkin çuxuru torpaq qarışığı ilə doludur, üzvi maddələr və minerallarla yaxşı döllənmişdir ki, gənc kol gələn il və ya iki il üçün kifayət qədər bəslənməlidir.... Təqdim olundu:

• 1-2 vedrə humus və ya çürümüş gübrə;
  • 200 g superfosfat və 150 ​​g kalium sulfat (və ya 1 litr kül).

Sonra kök və yarpaqdan bəslənməyə başlaya bilərsiniz. Üzüm kollarının yaxşı qidalanması üçün qeyri-üzvi və üzvi gübrələrdən istifadə olunur.

Mineral gübrələr

Qeyri-üzvi və ya mineral gübrələr bunlardır:

• sadə, bir elementdən (fosfor, azot, kalium) ibarətdir;
  • 2-3 elementdən ibarət olan kompleks (məsələn, azofoska, kalium nitrat, ammofos);
  • konsentrat minerallar və iz elementləri kompleksi (məsələn, Biopon, Chisty təbəqəsi, AVA, Zdraven, Super Master, Novofert, Plantafol) daxil olmaqla kompleks. Kompleks gübrələrin üstünlükləri:
    • elementlərin tərkibində və konsentrasiyasında balanslı;
    • müəyyən bir bitki üçün bütün lazımi komponentləri ehtiva edir;
    • tətbiq zamanı hesablamalarda yetişdiricinin vəzifəsini sadələşdirin.

Gübrə Novofert Üzümünün çiçəklənən üzüm bitdikdən sonra istifadəsi tövsiyə olunur

Mineral gübrələrin bir hissəsi üzüm üçün xüsusilə vacibdir.

Kalium

Üzümümüzü nə qədər dadlı qidalandırsaq da, menyuda kalium yoxdursa, üzüm bunu tələb edəcək, çünki kalium:

• sürgünlərin sürətli böyüməsinə kömək edir;
  • giləmeyvələrin yetişmə prosesini sürətləndirir;
  • şəkər tərkibini artırır;
  • üzümün vaxtında yetişməsini təşviq edir;
  • üzüm kolunun qışlamağa davam etməsinə və yayda həddindən artıq istiyə davam etməsinə kömək edir.

Kifayət qədər nəm ehtiyatı olan torpaqlarda üzümün altındakı potas duzu baharın əvvəlində tətbiq oluna bilər

Azofoska

Azofoska, üzümün yaxşı bir məhsul əldə etməsi və kolun həyatı üçün lazımlı nisbətlərdə bitki üçün lazım olan ən vacib elementləri ehtiva edən kompleks bir gübrədir:

• azot,
  • kalium,
  • fosfor.

Azofoska, üzümün altına əkin və əkin öncəsi tətbiqetmə üçün istifadə olunur

Gübrə iki şəkildə istifadə olunur:

• quru maddənin torpağa birbaşa daxil olması;
  • həllini drenaj boruları və ya xəndəklər vasitəsilə köklərə tökmək.

Karbamid

Karbamid (karbamid) üzüm üçün zəruri olan əsas azot mineral gübrələrdən biridir:

• üzümün sürətli böyüməsi;
  • yaşıl kütlə qurmaq;
  • dəstənin böyüməsi.

Karbamidin vaxtında tətbiqi (bitki mövsümünün əvvəlində) üzümün sürətlə böyüməsinə kömək edir

Bor

Bor çatışmazlığı, yumurtalıqların mayalanmasını pisləşdirən üzüm poleninin əmələ gəlməsinə mənfi təsir göstərir.... Çiçəklənmədən əvvəl üzümün bor ilə sadə bir yarpaq sarğısı da məhsuldarlığı 20-25% artıra bilər. Bor və bor tərkibli maddələr:

• azotlu birləşmələrin sintezinə kömək etmək;
  • yarpaqdakı xlorofilin tərkibini artırmaq;
  • metabolik prosesləri yaxşılaşdırmaq.

Vacibdir! Bor miqdarı artıqlığı çatışmazlıqdan daha zərərlidir, yəni bir həll hazırlayarkən dozaları təlimatlara uyğun olaraq hesablamaq lazımdır.

Bor çatışmazlığı üzüm yumurtalıqlarının əmələ gəlməsinin pisləşməsinə səbəb olur

Üzvi gübrələr

Bütün böyümə mövsümündə, qeyri-üzvi gübrələrə əlavə olaraq, üzümün üzvi maddələrlə bəslənməsi də mümkündür və lazımdır. Qeyri-üzvi və üzvi gübrələrin pərəstişkarları və rəqibləri var, buna görə hörmətli oxucu, nəyə üstünlük verəcəyiniz yalnız sizin özünüzdədir. Və ya bəlkə də orta bir vasitə tapın - əsas paltarlar arasında qəlyanaltı olaraq üzvi maddələrdən istifadə edin? Üstəlik geniş seçim imkanımız var.

Gübrə

Bir çox faydalı maddə olan heyvandarlığın tullantı məhsuludur:

• azot,
  • kalium,
  • fosfor,
  • kalsium.

At gübrəsi ən yaxşı hesab edilir, sonra inək gübrəsi və ya kefir gəlir... Bu üzvi gübrədən istifadə etməzdən əvvəl soyulmasına icazə verməlisiniz (kolun ətrafındakı torpağı dölləməyə gedər) və ya infuziya (kök ətrafında suvarma üçün) bu şəkildə hazırlamalısınız:

1. Həcmi nə qədər infuziya lazım olduğundan asılı olan bir qabda təzə gübrə qoyun və 1: 3 nisbətində su əlavə edin.
  2. Sıx bağlayın.
  3. Bəzən yaxşıca qarışdıraraq iki həftə israr edin. Bu ana içki olacaq.
  4. İşləyən bir həll hazırlamaq üçün 1 litr ana likör 10 litr su ilə seyreltilməlidir.

Mullen işləyən həll hazırlamaq üçün 1 litr ana likör 10 litr suda seyreltilir

Üzümlər, suvarma ilə birlikdə iki həftədə bir dəfə drenaj boruları və ya xəndəklər vasitəsilə mullen infuziyası ilə qidalanır.

Quş çöpləri

Quş çöpü quşların həyati fəaliyyətinin məhsulu, eyni dərəcədə qiymətli üzvi gübrədir. Kompost edilə bilər və ya infuziya kimi istifadə edilə bilər. İnfüzyonun hazırlanması qaydası:

1. Bir kiloqram quru quş zibilini vedrəyə tökün.
  2. Sonra 10 litr su əlavə edin.
  3. Bəzən qarışdıraraq fermentasiya etmək üçün buraxın. 2 həftə sonra ana likör hazırdır.
  4. İşləyən həll hazırlamaq üçün ana likörünü 1:10 nisbətində suda seyreltin.

Bağ mağazalarında quş qığlığı satılır

Quş tökülməsinin dəmlənməsi drenaj boruları ilə və ya iki həftədə bir dəfə suvarma ilə birləşərək əsas paltarlar arasındakı xəndəklərə tökülür.

Gübrə və quş gübrəsi infuziyası ilə qidalandırmaq üçün bitkini çox yeməmək üçün bir şey seçirik və ya alternativ edirik.

Taxta kül

Taxta kül, üzüm üçün ideal bir üst paltardır, bunlardır:

• təxminən% 10 maqnezium və fosfor;
  • təxminən 20% kalium;
  • % 40-a qədər kalsium;
  • natrium, maqnezium, silikon.

Quru formada torpağın həm mexaniki, həm də kimyəvi tərkibini xeyli yaxşılaşdırır, qələviləşdirir. Ağır torpaqlarda kül qazmaq üçün payızda və yazda, yüngül qumlu torpaqlarda isə yalnız yazda gətirilir. Tətbiq nisbəti - 1 kvadrat başına 100-200 g. m.

Qeyd etmək lazımdır ki, kül azot gübrələri ilə eyni vaxtda istifadə olunmur, çünki azotun uçmasına səbəb olur, buna görə üzümlər üçün kül infuziyası ilə yarpaqlı qidalanma tətbiq edəcəyik.... Bu belə edilir:

1. Taxta kül 1: 2 nisbətində su ilə tökülür.
  2. Mütəmadi olaraq qarışdıraraq bir neçə gün israr edin.
  3. Sonra süzülür və ana likörün hər litriga 2 litr su əlavə olunur.

Kül infüzyonu əsas paltarlar arasındakı bitkilərə püskürür.

Üzümlər üçün kül infuziyası ilə yarpaqlı üst paltar istifadə olunur.

Yumurta qabığı

Yumurta qabıqları da üzvi gübrələrdir. Demək olar ki, tamamilə (% 94) kalsium karbonatdan ibarətdir. Gübrə bundan aşağıdakı şəkildə hazırlanır:

1. Yumurtaları istifadə etdikdən sonra qabıqlar yığılır, yuyulur və qurudulur.
  2. Quru və təmiz qabıqlar bir dəyirmanda üyüdülür (az miqdarda olursa, onda qəhvə dəyirmanında).
  3. Bitmiş gübrə istənilən rahat qaba qoyulur.

Yumurta qabıqları doğranmadan əvvəl yuyulmalı və qurudulmalıdır.

Xırdalanmış yumurta qabıqları üzüm ətrafındakı torpağı 1 kvadrat başına 0,5 kq toz nisbətində oksidləşdirmək üçün istifadə olunur. m.

Bitki mənşəli infuziya

Mükəmməl bir üzvi gübrə bitki infuziyasıdır. Hazırlamaq üçün böyük bir qaba ehtiyacınız olacaq. İnfüzyon bu şəkildə edilir:

1. Konteyner (ümumiyyətlə bir barel) təzə otun üçdə biri ilə doldurulur.
  2. Üstünü 10-15 sm-ə çatdırmadan su ilə doldurun.
  3. Sonra boş bir parça və ya cuna ilə bağlayın və vaxtaşırı tərkibini qarışdıraraq 3-5 gün buraxın.
  4. Hazır infuziya süzülür.

Ən yaxşı bitki infuziyası gicitkəndən gəlir

Çəmənlərin qalan hissəsi bir kompost yığınına qoyulur, çürükdən sonra çəmən kompostu ondan çıxacaq və infuziya 10 litr su üçün 1 litr infuziya nisbətində kök və yarpaq sarğı üçün istifadə olunur. Kök sarğı suvarma ilə birləşdirilir, yarpaqdakı əsas çiləmə üsulu arasında yarpaqlı sarğı aparılır.

Maya infuziyası

Maya infuziyası üzüm menyusuna yaxşı bir əlavə olacaqdır. Bu gübrə insanlar və bitkilər üçün tamamilə təhlükəsizdir. Maya tərkibində:

• Sakaromiset göbələkləri,
  • B qrupu vitaminləri,
  • zülallar,
  • karbohidratlar,
  • iz elementləri.

Maya infuziyası hazırlamaq üçün sizə lazım:

1. Çörək qırıntılarını vedrəyə tökün - həcmin dörddə biri.
  2. 2-3 xörək qaşığı şəkər və 50 q xam çörəkçi mayasını əlavə edin.
  3. Fermentasiya üçün yer qoyaraq su ilə örtün.
  4. Çörək kvası alınana qədər isti bir yerdə israr edin.

İşləyən həll 10 su üçün 1 litr infuziya nisbətində hazırlanır. Üst paltar suvarma ilə birləşdirilir.

Video: özünüz edin üzüm üçün üzvi gübrə

Üzümün vaxtına görə ən yaxşı sarğı

Bitki yetişdirmə dövründə, ikisi də yarpaq olan 7 üzüm sarğısı aparılır... Döllənmə dozaları və vaxtı aşağıdakı cədvəldə göstərilir.

Bahar kök sarğı

Qönçələr üzümdə şişməyə başladıqda, bahar kökü bəslənmə bir sıra mineral gübrələr kompleksi ilə həyata keçirilir:

• ammonium nitrat və ya karbamid,
  • superfosfat,
  • kalium duzu.

Üzümün yuxusuz bir müddətdən sonra qida ehtiyatını artırması üçün gübrələmə lazımdır. Mineral gübrələrin bütün həlləri əlavə edilmiş təlimatlara uyğun olaraq hazırlanır. Bəslənmə bu şəkildə həyata keçirilir:

1. Hazırlanan gübrə drenaj boruları vasitəsilə və ya yoxdursa, koldan 50 sm məsafədə, 40-50 sm dərinlikdə qazılmış xırda deliklərə və xəndəklərə tökülür.

Diametri 10-15 sm olan borular üzümün yeraltı suvarılmasının həyata keçirildiyi bir çınqıl yastığa 60 sm dərinlikdə çuxurlara qoyulur.

2. Bundan sonra səngərlər örtülür və ya kəsilmiş otla doldurulur.

Çiçəklənmədən əvvəl üst paltar

İkinci dəfə may ayında üçüncü ongünlüyündə üzümləri kökdə çiçəklənmədən əvvəl, ilk qidalanma ilə eyni tərkibdən istifadə edərək, lakin daha az dozada gübrə və yarpaqla bəsləyirik. Bu tozlanmanı yaxşılaşdıracaq, dəstənin böyüməsinə kömək edəcəkdir.

Giləmeyvə yetişməsini yaxşılaşdırmaq üçün üst paltar

Üçüncü dəfə giləmeyvə yetişmədən əvvəl kök altında superfosfat və kalium duzundan ibarət gübrə tətbiq edirik ki, bu da şəkər tərkibini artıracaq və yetişməsini sürətləndirəcəkdir. Bu sarğıya azot əlavə etmirik, belə ki, üzümün yaxşı yetişib odunlaşmasına vaxtı olsun... Kiçik giləmeyvə üzərində kompleks mineral gübrə ilə yarpaq çiləmə üsulu həyata keçiririk.

Superfosfat üzümün yetişməsi zamanı istifadə olunur

Məhsuldan sonra gübrələmə

Məhsul yığdıqdan sonra, qidalandırıcıları tədarük etmək və bitkinin qışa davamlılığını artırmaq üçün kollar kalium sulfat və superfosfatla bəslənməlidir.... Bundan əlavə, hər 3 ildə bir dəfə payızın sonunda quş zibilinə, gübrəyə, bitki qalıqlarına əsaslanan humus və ya kompost qazmaq üçün çuxura daxil edilir (kvadrat metrə 1-2 vedrə nisbətində). Bu, torpağın kimyəvi və mexaniki tərkibini yaxşılaşdırır.

Payızın sonunda hər 3 ildə bir dəfə qazma üçün çuxura 1-2 vedrə humus qoyulur

Yaprak sarğı

Kök sarğılara əlavə olaraq biri çiçəklənmədən 2-3 gün əvvəl, digəri kiçik yumurtalıqlarda iki yarpaq sarğı aparırıq. Bitki örtüyü quru, sakit havada gün batarkən aparılır, beləliklə həll daha uzun müddət yaşda qalır. Buludlu olduqda bitkilər gün ərzində müalicə edilə bilər.

Bütün yetişdiricilər yarpaqdan soyunmağı çox təsirli hesab etmirlər, lakin üzüm bağını müxtəlif xəstəliklərə qarşı müalicə edərkən onu tank qarışıqlarında əlavə bir doldurulma olaraq istifadə edərək onlardan imtina etməyə tələsmirlər.

Yarpaqlı qidalanma nə verir? İnanıram ki, bir bitki çiləyərkən qida maddələri bir neçə dəqiqə ərzində yarpaq tərəfindən əmilir, yəni üzüm bir neçə dəfə daha sürətli qidalanacaq. Bu üsul zəifləmiş bir kolun təcili müalicəsi halında yaxşıdır.

Cədvəl: üst sarğı sxemi və 1 üzüm koluna təxminən gübrə miqdarı

Video: üzümün necə və nəyin düzgün şəkildə döllənməsi

Üzümün üst paltarları bir kolun inkişafında vacib bir element və yaxşı meyvələrin təmin edilməsidir. İşləmə müddətlərinə riayət edin, gübrələri düzgün tətbiq edin və üzüm səxavətli məhsul ilə sizə təşəkkür edəcəkdir.

• Çap et

Məqaləni qiymətləndirin:

(18 səs, ortalama: 5-dən 4.4)

Dostlarınızla paylaşın!

Üzümləri necə bəsləmək olar?

Yaxşı bir üzüm məhsulu bir çox amillərdən asılıdır. Məhsulun məhsulunu birbaşa təsir edən baxımın vacib mərhələlərindən biri də qidalanmadır. Gübrələrin vaxtında tətbiqi üzümlərə qulluqun asanlaşdırılmasına, dəstə və giləmeyvələrin məhsuldarlığını və keyfiyyətini artırmağa imkan verir. Bəs bitki inkişaf fəsli və dövrünə görə üzümləri necə bəsləmək olar? Sarğılar və tətbiqi sirləri haqqında, məqalədə aşağıda müzakirə olunacaq.

Yazda üzüm sarğısına ehtiyac və vaxt

Hər il məhsul verərək üzümlər torpaqdan qidalandırıcı maddələr alır, onsuz normal inkişaf edə və gələcəkdə meyvə verə bilməzlər. Lazımi maddələrin çatışmazlığı ilə kol xəstəliklərə və zərərvericilərə qarşı həssas olur, üzüm yaxşı yetişmir, yumurtalıqlar dağılır.

Yazda əlavə sarğı, üzümün inkişaf mərhələsinə diqqət yetirərək sxemə görə tətbiq olunur:

• Birincisi - kol yatır (aprel ayının ortaları)
  • İkincisi - çiçəkləmə başlamazdan iki həftə əvvəl, fırçaların embrionları təzə göründüyü zaman (mayın ortaları)
  • Üçüncüsü - meyvə dəstindən sonra (mayın sonu - iyunun əvvəlləri).

Üzümün ehtiyac duyduğu əsas elementlər azotdur - üzüm və yarpaqların böyüməsi üçün, fosfor - çiçəklənmə və yetişmə üçün, kalium isə aktiv yumurtalıq və bitki toxunulmazlığının artmasıdır. Üzümlərə də ehtiyac var: mis, maqnezium, sink, kükürd, bor, dəmir.

Üzümün birinci və ikinci sarğısı çoxluqların əmələ gəlməsinə və meyvələrin qoyulmasına kömək edir

Müəyyən bir elementin çatışmazlığı üzüm bitkilərinin vəziyyəti ilə müəyyən edilə bilər və qida məhlullarının tərkibi tənzimlənə bilər. Aşağıdakı simptomlar çatışmazlıqla ortaya çıxır:

• azot - yarpaqları açıq yaşıl, üzüm böyüməsi yavaşlayır
  • kalium - yarpağın kənarındakı sərhəd qəhvəyi rəngdədir
  • fosfor - qəhvəyi ləkələri olan tünd yaşıl yarpaqlar, gec çiçəklənmə
  • dəmir - yarpaq lövhəsinin sararması, damarlar isə yaşıl qalır
  • kükürd - üzümlərin böyüməsi nöqtələri ölür.
Üzümün pəhrizində dəmir çatışmazlığının simptomları

Yazda üzüm üçün sarğı kimi, üzvi maddələr, bir komponentli və kompleks gübrələr tətbiq edə bilərsiniz, həmçinin qida həlləri üçün xalq reseptlərindən istifadə edə bilərsiniz.

Üzvi tətbiq

Tez-tez yay sakinləri özlərinə yaxşı məhsul almaq üçün baharda üzümləri qidalandırmanın ən yaxşı yolu nədir - mineral gübrələr və ya üzvi maddələrlə sual verirlər. Yalnız mineral qidalanma istifadəsi üzüm bağının ehtiyaclarını tam təmin edə bilməz. Bütün lazımi ehtiyatları doldurmaq üçün onu üzvi gübrə ilə qidalandırmaq lazımdır.

1. Gübrə üzümün kalium, fosfor, azot və bəzi digər iz elementlərinə olan ehtiyacını ödəyəcəkdir. Eyni zamanda, mullenin torpağa daxil olması onun su və hava keçiriciliyini yaxşılaşdıracaq, yer üzündə üzüm üçün faydalı mikroorqanizmlərin çoxalmasına şərait yaradacaqdır. Mikroelementlərin kökləri ilə tam mənimsənilməsinə kömək edirlər.
  2. Kompost gübrəyə bənzər funksiyaları yerinə yetirir. Hər hansı bir yetişdirici üçün mövcuddur, müstəqil olaraq evdə qida qalıqları, bitki örtüyü, yonqar və digər üzvi tullantılardan əldə edilir.
  3. Toyuq gübrəsi son dərəcə qiymətli üzvi qidadır. Üzüm kolları üçün lazım olan bütün maddələr bitki tərəfindən asanlıqla əmilən bir formada gübrə içərisindədir. Bu üzvi maddəni son dərəcə cəmləşdirdiyindən ehtiyatla istifadə etməyə dəyər. Düşmədən əvvəl su ilə seyreltilməlidir. Zibilin 1 hissəsi üçün 4 hissə su alınır, 7-10 gündür israr edilir, sonra yenidən on qat həcmdə su ilə seyreltilir və yalnız bundan sonra kök suvarma üçün istifadə olunur. Bir baldır üçün 0,5 litr həll kifayətdir.
  4. Kül, həddindən artıq dozada üzümə zərər verə bilən kalium xloridin əvəz edilməsi olduqca mümkündür (tərkibində xlorun olması səbəbindən). Kül ilə qidalandırmaq bitkiləri kalium və fosforla doyduracaqdır. Ən qidalısı günəbaxan qabığından alınan küldür.

Yazda üzümün ən yaxşı şəkildə necə gübrələnməsi sualının cavabı aşağıdakılardır: üzvi və mineral gübrələrin növbələşməsinə dəyər.

Yazda gübrələmə və üst paltar təqvimi

Üzüm bağlarında gübrələr və gübrələr üç əsas qrupa bölünür:

• əkin öncəsi gübrə (yəni əkin çuxurunu doldurmaq, kolu 3-4 il qida ilə təmin etmək)
  • əsas sarğı (kolun ətrafında qazılmış deliklərdə erkən yazda və ya payızda böyük dozada gübrə tətbiqi)
  • əlavə sarğı (maye kök və ya yarpaq).

Əlavə gübrələmə lazım olduqda həyata keçirilir: bir çox yay sakinləri bunu heç etmirlər, baxmayaraq ki, üzümün sənaye istehsalında onsuz etmək mümkün deyil. Yay sakinləri tez-tez yaşıl sarğıdan istifadə edirlər: üzümün yanına siderat (noxud, vetch, lupin və ya yulaf) səpirlər, sonra da çiçək açmasına icazə vermədən torpaqla göyərti qazırlar.

Əlavə qidalanma lazım deyil: demək olar ki, məhdudiyyət olmadan, bəlkə də yalnız odun külü verə bilərsiniz. Və kolları infuziya ilə çiləmək (bir su başına bir ovuc) qidalanma xəstəliklərin qarşısının alınması ilə tamamilə birləşir. Bəslənmə üçün hər hansı bir plan, kolların havasına və vəziyyətinə, eləcə də bölgəyə görə tənzimlənəcəkdir, lakin ümumiyyətlə yaz aylarını nəzərə alsaq, mart ayında bəslənmə yalnız onsuz da olduğu çox cənubda mümkündür. gübrələrin torpağa salınması mümkündür. Qalan iki yaz ayına gəldikdə, bunlar aşağıdakı kimi görünür.

1. Aprel ayında əsas üst paltar çuxurlara yerləşdirilir: gübrə (bir ildən sonra), 20-30 q karbamid, 10-15 q superfosfat və 2-3 litr kül. Bu vəziyyətdə, gübrənin tətbiqi mümkün qədər erkən, mineral gübrələr isə ayın sonuna yaxın aparılmalıdır.
  2. Maye kök sarğı may ayında həyata keçirilir. Bunu çiçəklənmədən 10-15 gün əvvəl etmək daha yaxşıdır, yəni orta zolaqda mayın sonunda, cənubda - ortada olacaq. Mineral gübrələrdən istifadə edirsinizsə, onda 10-15 g karbamid, 15-20 g superfosfat və 5 g kalium sulfat bir vedrə suda həll olunmalıdır. Təbii olduqda - Mullen infuziyasına bir ovuc odun külü əlavə edin (1:10). Tarif kovası, yetkin bir kola sərf olunur, onu dayaz yivlərə tökür.

Yumru üst paltar artıq ilk yay ayına təsadüf edir. Çalılar çiçəklənmədən bir həftə əvvəl və bitdikdən dərhal sonra mineral gübrələrin seyreltilmiş məhlulları ilə püskürür.

Video: üzümün baharda bəslənməsi üçün məsləhətlər

Videoya baxın: Üzümün budanması. Kordon üsulu